Geld lenen

Voor geld lenen zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt geld lenen van vrienden of familie, een lening afsluiten bij de bank, kopen op afbetaling en nog veel meer. Als je geld wilt lenen zitten aan al deze opties voordelen en nadelen. Deze wil ik even op een rijtje zetten voor jullie. Ook wil ik wat informatie geven over geld lenen die belangrijk is voor je keuze of je wel geld wilt gaan lenen.

Als je geld wilt gaan lenen zitten er altijd voorwaarden aan verbonden. Een voorwaarde die altijd verbonden is aan geld lenen is dat je het geld terug moet betalen. Er zijn vaak meer voorwaarden. De voorwaarden verschillen per manier waarop je geld kunt lenen. Verdiep je hier dus altijd goed in!

Naast de voorwaarden is het belangrijk goed te kijken bij wie je geld leent. Is het een bedrijf of persoon die je kan vertrouwen? Denk hier altijd even goed over na.

Als je geld wilt lenen is het ook belangrijk om te kijken of je het geleende bedrag wel terug kunt betalen. Als je maandelijks niet genoeg ruimte hebt om het bedrag terug te betalen dan zul je alleen maar meer schulden krijgen en is lenen dus niet een hele slimme optie.

De voor- en nadelen van geld lenen van familie of vrienden zijn erg goed om op een rijtje te zetten. Hier zet ik de voor- en nadelen neer van geld lenen van vrienden en familie, dit is naar mijn mening en hoeft dus niet voor jullie te kloppen.

De voordelen:

  • Vaak kun je geld lenen zonder rente te betalen over het geleende bedrag. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder geld.
  • Geld lenen van vrienden en familie gaat vaak soepeler dan bij een bank. Je vrienden en familie laten je misschien een hoger bedrag lenen dan dat een bank doet.
  • Je vrienden en familie kijken naar je persoonlijke situatie en niet alleen naar je financiĆ«le situatie. Hierdoor zullen zij er meer begrip voor hebben als je een maand niet terug kunt betalen.

De nadelen:

  • Als de lening niet gaat zoals jullie besproken hebben kunnen er ruzies of meningsverschillen ontstaan. Hierdoor kun je de relatie met je vrienden of familie breken.
  • Zoals ik bij de voordelen ook al aangaf kun je vaak bij vrienden en familie meer geld lenen dan bij de bank. Dit is niet altijd een voordeel omdat je soms meer leent dan dat je terug kunt betalen.

Voor je een lening afsluit is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat de voor- en nadelen zijn van een lening afsluiten.

De voordelen:

  • Je kunt maximaal lenen wat de bank denkt dat goed is. De bank gaat dan uit van jouw maandelijkse uitgaven en inkomsten. Hierdoor kan je niet meer lenen dan dat in jouw situatie verstandig is.
  • De bank kun je, als het goed is, vertrouwen om geld bij te gaan lenen. Je weet dat de bank zich aan bepaalde regels en wetten moet houden waardoor het een veiliger gevoel geeft om geld te gaan lenen.
  • Een lening afsluiten bij de bank kan altijd. Je hoeft dus niet te wachten tot je familie het geld bijvoorbeeld bij elkaar heeft.

De nadelen:

  • Bij de bank zul je rente moeten betalen over het bedrag dat je leent. Hierdoor zul je altijd meer geld terug moeten betalen dan dat je hebt geleend. Geld lenen kost dus ook daadwerkelijk geld.
  • Als je een lening hebt lopen bij de bank heb je kans dat je bijvoorbeeld moeilijker een hypotheek kunt afsluiten. Informeer hier altijd even goed naar!

Natuurlijk zijn er nog veel meer voor- en nadelen aan de verschillende soorten van lenen. Dit zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen.

 

Terug naar Home.